გაეროს სურსათისა და სოფლის მეურნეობის ორგანიზაციისა (FAO) და ევროპის რეკონსტრუქციისა და განვითარების ბანკის (EBRD) ორგანიზებით, ქუთაისში საერთაშორისო კონფერენცია გაიმართა.
კონფერენციაზე მემწვანილეობის სექტორში მაღალი სტანდარტის პროდუქციის წარმოებისა და ექსპორტის მოცულობის გაზრდის პოტენციალი განიხილეს. მონაწილეებმა, საერთაშორისო ექსპერტების მიერ განხორციელებული კვლევებისა და შეფასებების საფუძველზე, დარგში საინვესტიციო შესაძლებლობებზეც იმსჯელეს.
„მნიშვნელოვანია აღინიშნოს, რომ სახელმწიფოს მხარდაჭერით, იმერეთის რეგიონში დაგეგმილია მსხვილი სასათბურე კლასტერის „იმერეთის აგროზონის“ აშენება. პროექტის განსახორციელებლად 100 მილიონი ლარის ინვესტირება იგეგმება“, – განაცხადა გარემოს დაცვისა და სოფლის მეურნეობის მინისტრის მოადგილემ, გიორგი ჩხეიძემ.
პროექტი მიზნად ისახავს დასავლეთ საქართველოსთვის ტრადიციული სექტორის – მწვანილი და სასათბურე ბოსტნეულის წარმოება – საექსპორტო პოტენციალის მაქსიმალური გამოყენების სტიმულირებას, ახალ ბაზრებზე წვდომის ხელშეწყობას; ასევე, სასათბურე სექტორის მოდერნიზაციას, იმერეთის რეგიონში ლოგისტიკური ცენტრის ჩამოყალიბების წინაპირობის შექმნას.
ევროპის რეკონსტრუქციისა და განვითარების ბანკის აგრობიზნესის საკონსულტაციო მიმართულების ხელმძღვანელის ვიქტორია ზინჩუკის განცხადებით, მაღალი ხარისხისა და ღირებულების მქონე პროდუქციის წარმოების ზრდა დადებითად აისახება როგორც ფერმერთა შემოსავლებზე და საექსპორტო მაჩვენებელზე, ასევე თანამედროვე საცალო ვაჭრობის განვითარებაზე. აღინიშნა, რომ აგრარული მიმართულებით საექსპორტო პოტენციალის ათვისების თვალსაზრისით, ერთ-ერთი უმნიშვნელოვანესია ევროპის 500 მილიონიანი ბაზარი, რომელიც საქართველოსთვის ევროკავშირთან ღრმა და ყოვლისმომცველი თავისუფალი ვაჭრობის შესახებ შეთანხმებით არის ხელმისაწვდომი.
„FAO-ს გამოცდილება უკრაინაში აჩვენებს, რომ მაღალი ღირებულების პროდუქტი ყოფილი საბჭოთა რესპუბლიკების ბაზრების მიღმა წარმატებით გაიყიდება. სურსათის უვნებლობისა და ხარისხის გაზრდა შესაბამის უკუგებას მოიტანს. ჩვენ დარწმუნებულები ვართ, რომ ქართული მწვანილი ევროკავშირში, ახლო აღმოსავლეთში და, შესაძლოა, ჩრდილოეთ ამერიკაშიც კი აღმოჩნდეს, მაგრამ ამისათვის, მწარმოებლებმა უსაფრთხოების სტანდარტები უნდა გააუმჯობესონ. ყურადღება უნდა გამახვილდეს პროდუქტის მოვლაზე, შენახვაზე და შეფუთვაზე”, – აღნიშნა FAO-ს ექსპერტმა, ანდრეი იარმაკმა.